Kommende filmer i 2016

Filmåret 2016 vil med all sannsynlighet ligne mye på 2015. I praksis innebærer dette at de store amerikanske produksjonsselskapene akter å fortsette det siste tiårets satsning på henholdsvis påkostede superheltfilmer og oppfølgere til tidligere suksesser.

Superheltenes dominans

I førstnevnte kategori finner man således Captain America: Civil War, den totalt tredje i rekken av filmer om supersoldaten med samme navn. Captain America får selskap av «X-Men: Apocalypse» og «Suicide Squad», som likeledes baserer seg på veletablerte karakterer og historier fra det tilsynelatende uendelige superhelt-universet. Størst forventninger knyttes imidlertid til «Batman vs. Superman: Dawn of Justice». Tittelen røper at det her er duket for konflikt mellom verdens to kanskje best kjente superhelter, og tegner til å bli en av de mest inntektsbringende filmene i året som kommer.

Fra oppfølger til oppfølger

zoolander2Samtidig vil 2016, i likhet med året som snart går mot slutten, by på en rekke oppfølgere av tidligere suksesser. Således får vi f.eks. både Zoolander 2, My Big Fat Wedding 2 og Kung Fu Panda 3, og denne listen er langt fra fullstendig. Barn av 70- og 80-tallet kan nemlig se fram til en «reboot» av den høyt elskede Ghostbusters-serien, mens folk med sansen for intelligente thrillere nok vil glede seg til den femte Jason Bourne-filmen, med Matt Damon tilbake i hovedrollen som USAs superspion med samme navn.

Hollywood synes med andre ord å være rammet av en viss idétørke for tiden. Hva skal man ellers si om en situasjon hvor de største studionene bruker brorparten av budsjettet på å resirkulere gamle konsepter, mens nye, mer spennende prosjekter blir avspist med restene? For de som er på utkikk etter smalere filmer, finnes det heldigvis fortsatt et stort antall mindre studioer som akter å fortsette å produsere kvalitetsfilm som utfordrer både intellektet og hjertet.