Internasjonale filmfestivaler

2258637808_168e44fd81_nDe store internasjonale filmfestivalene trekker til seg stjerner fra hele verden. Det er her de kjente navnene innen filmindustrien møtes og konkurrerer om gjeve filmpriser. De røde løperne fylles med stjerner, glitter og glamour, og på podiet holdes storslåtte takketaler. Men det er også mye alvor under festivalene, for det betyr ganske mye for en film å vinne priser. Det kan øke filmens publikumstall og inntjening, og priser tar seg også godt ut på CV-en til skuespillere og regissører. I tillegg kommer det mange filmdistributører til festivalene, og det gir filmskaperne en mulighet til å selge filmene videre til ulike land.

Cannes Filmfestival er en av de virkelig store festivalene. Hit kommer filmstjerner og
produsenter fra hele verden for å skape blest om filmene sine. Det deles ut flere priser under festivalen, men den aller gjeveste prisen er Gullpalmen for beste film. Den nest viktigste prisen som deles ut er Grand Prix.

Filmfestivalen i Berlin (Berlinalen) er også en svært viktig festival. Den har vært arrangert siden 1951, og juryen legger stor vekt på at det skal vises filmer fra hele verden. European Film Market (EFM) arrangeres samtidig med festivalen. Dette er en av verdens største filmmesser, og det arrangeres også seminarer for unge filmskapere (Berlinale Talent Campus). Mer enn 20 000 fagfolk fra 130 land deltar under festivalen, og i antall besøkende, er dette antakelig den største filmfestivalen i verden. Mer enn 4200 journalister dekker festivalen. Den gjeveste statuetten som deles ut er Gullbjørnen for beste film. Det deles også ut sølvbjørner innen flere kategorier, samt Krystallbjørner, nykommerpris og publikumspris.

Filmfestivalen i Venezia er verdens eldste filmfestival. Den ble arrangert første gang i 1932, av grev Giuseppe Volpi. Festivalen er en del av Veneziabiennalen, og sammen med Cannesfestivalen og Berlinalen, er dette en av verdens mest prestisjefylte filmfestivaler. Den gjeveste prisen er Gulløven til beste film. Coppa Volpi, som deles ut til beste mannlige og kvinnelige skuespiller, henger også høyt. Utmerkelsen San Marco er en annen viktig pris, som gis ut til filmer som går mot strømmen.

Moskva internasjonale filmfestival er verdens nest eldste filmfestival. Den ble startet allerede i 1935, men den ble bare arrangert annethvert år i årene 1959-1995. Deretter har den blitt arrangert årlig. Hovedprisen er en statue av Sankt Georg som dreper en drage. Stanislavskij-prisen deles ut til enestående skuespillere.

Tokyo internasjonale filmfestival er en av de viktigste filmfestivalene i Asia, sammen med Shanghai internasjonale filmfestival. Det vises filmer fra hele verden under festivalen, og det deles ut priser til de beste filmene. Den gjeveste prisen under
festivalen er Tokyo Grand Prix. Under festivalen i Shanghai, deles Den gylne pokal ut.

Göteborg internasjonale filmfestival er en av de store nordiske festivalene. Festivalen har vært arrangert siden 1979, og i 2014 ble det vist nesten 500 filmer fra 76 land. Festivalen har også seminarer, kunstutstillinger og andre aktiviteter, samt en egen bransjedel som er et viktig møtested for filmfolk fra hele verden. Mange av filmene som vises er filmer som ellers ikke ville kommet på kinolerretet.

Karlsbaden Vary internasjonale filmfestival har vært arrangert siden 1946. Her deles Krystallglobusen ut. Under Locarno internasjonale filmfestival deles Den gylne leopard ut. World Film Festival arrangeres i Montreal i Canada. Filmfestivalen i San Sebastián og filmfestivalene i Warszawa, Kairo og Mar del Plata er også viktige og kjente festivaler.