Filmfestivaler 2014

airscreen-inflatable-screen-usaNorge arrangerer mange filmfestivaler. Noen av dem har spesielle tema, eller fokuserer på én bestemt type filmer, mens andre viser et bredt utvalg av ulike filmer. Tromsø Internasjonale Filmfestival har en egen ungdomsfilmfestival der ungdommer fra mange land møtes for å lage film sammen. Det arrangeres også en barnefilmfestival i Tromsø.

Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival er en sju dagers festival i NOVA Kinosenter. Det vises filmer fra hele verden, i tillegg til at det arrangeres seminarer og fester, og det deles ut priser til de beste filmene. Ettersom det vises så mange filmer, er de inndelt i kategorier, slik at publikum lettere skal kunne velge filmene de er interessert i. Festivalen viser også barnefilmer.

Bergen internasjonale filmfestival arrangeres i oktober hvert år. Målt i antall filmer som vises, er dette den største filmfestivalen i Norge. Mer enn 150 filmer vises, på flere ulike kinoer. Festivalens hovedpris er Cinema Extraordinare, som deles ut av en jury av norske filmprodusenter og kritikere. Det deles også ut en publikumspris. Beste dokumentar belønnes også, og Ungdommens dokumentarpris deles ut av en ungdomsjury. Andre priser som deles ut er prisen for beste norske kortfilm, prisen for beste skandinaviske musikkvideo, prisen Ungt talent og Kritikerprisen.

Den norske filmfestivalen i Haugesund er også en av de største festivalene i Norge. Her deles blant annet Amandaprisen ut. Festivalen har vært arrangert siden 1973, men de første årene ble den arrangert i ulike byer. Fra 1987 fikk den fast arrangementssted i Haugesund.

Samisk filmfestival er en internasjonal filmfestival som arrangeres i Kautokeino i påsken. Hovedfokuset er på samiske filmer og filmer laget av og for urfolk. Filmene blir vist både innendørs og utendørs, på lerret laget av snø. Iskinoen er verdens eneste drive-in for snøskutere og reinsdyr. Festivalen samarbeider med festivaler blant annet i USA og Polen, for å få filmene ut til et bredere publikum. Festivalen varer i tre dager, og det arrangeres også kurs og seminarer.

Fredrikstad Animation Festival (FAF) er den eldste animasjonsfilmfestivalen i Norden. Den gjeveste prisen som deles ut er Golden Gunnar, og det deles ut priser i tre kategorier. Festivalen er en av ni festivaler som nominerer animasjonsfilmer til den europeiske prisen Cartoon d’Or. De nominerer også norske filmer til ANOBA-prisen.

Den norske dokumentarfilmfestivalen arrangeres av studenter ved Høgskulen i Volda. Festivalen het tidligere Volda filmfestival, og er Norges eldste dokumentarfilmfestival. Årlig vises rundt 50-60 filmer under festivalen. Festivalen er basert på frivillig innsats og sponsorpenger, og de betaler ingen regissører for å vise filmer. De tar heller ikke betalt for å vise filmer. Festivalen viser først og fremst norske dokumentarfilmer og studentfilmer, men det vises også noen få utenlandske filmer. Festivalen er et møtested for dokumentarfilmbransjen i Norge, og de har egne arrangementer for unge filmskapere. Konkurransen KortSagt er en filmkonkurranse for ungdommer ved videregående og folkehøgskoler. De konkurrerende dokumentarfilmene skal være maksimalt ett minutt lange.

Andre norske filmfestivaler er Oslo internasjonale filmfestival (OIFF), Kristiansand Internasjonale Barnefilmfestival, WT Os internasjonale filmfestival, Femmina internasjonale Filmfestival, Skeive Filmer, Videofestivalen og STUFF – Steinkjer Ungdomsfilmfestival.